Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden, amit tudni érdemes a kültéri szőnyegekről

Minden, amit tudni érdemes a kültéri szőnyegekről

Ahogy az időjárás kezd egyre melegebbre fordulni és egyre több időt töltünk a szabadban, előtérbe kerülnek a kinti létet komfortossá tevő bútorok, szőnyegek és kiegészítők. Az egyik ilyen kényelmi tárgy a kültéri szőnyeg, amely nagyban növelni tudja a kinti tartózkodás komfortfokozatát.

A kültéri szőnyegről a legtöbb embernek a lábtörlő jut az eszébe. Természetesen a lábtörlőknek is megvan a maguk funkciója, de a kültéri szőnyeg teljesen más feladatot lát el. Ahhoz, hogy megértsük a kültéri szőnyegek lényegét, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Sok időt töltünk egy teraszra szánt ülőgarnitúra kiválasztásával vagy akár azzal, hogy hol lesz az ideális helye. Az első teraszon vagy a hátsó teraszon, esetleg az erkélyen? De ugyanúgy, mint a belső tereknél, egy jól megválasztott kültéri szőnyeg teszi teljessé az összképet.

 

MIRE FIGYELJ A VÁLASZTÁSNÁL

·       Mérd le gondosan a rendelkezésre álló teret!

·       Használj szőnyegalátétet, úgy nem fog elcsúszni a szőnyeged!

·       Ne félj a színektől vagy a mintáktól! Gondold át a szóba jöhető színeket, de legyél nyitott az újdonságokra is!

·       A bútorokat úgy helyezd el, hogy az első lábuk rajta legyen a szőnyegen!

 

MIT KERÜLJ EL?

·       Soha ne vásárolj kültérre beltéri szőnyeget, bármennyire is tetszik a színe, mintája.

·       Soha ne vásárolj úgy, hogy nem mérted le az adott teret!

 

MILYEN ANYAGBÓL KÉSZÜLNEK A KÜLTÉRI SZŐNYEGEK?

A beltéri szőnyegekkel ellentétben a kültéri használatra ajánlott szőnyegeket olyan anyagokból és olyan gyártástechnológiával készítik, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságaink, úgymint a tűző nap, UV sugarak, netán eső. A természetes szálak közül ezek például a szizál vagy a tengerifű. Igazán jó választás a szintetikus anyagok közül a polipropilén azért, mert nagyon tartós és folttaszító szőnyeget lehet készíteni belőle. A polipropilén szőnyegekre jellemző a vibráló, élénk szín és mintahasználat. További előnyük, hogy a legtöbb esetben 100%-ban UV állóak.  Nem utolsó szempont az igazán megfizethető áruk sem. Az idei szezonban megjelentek a környezetvédelmi és újrahasznosítási igényekre válaszul a PET palackokból készült szőnyegek is.

 

HOGYAN TISZTÍTSUK A KÜLTÉRI SZŐNYEGÜNKET?

A kültéri szőnyegek relatív kevés tisztítást igényelnek, de azért nem szabad elhanyagolnunk az ápolásukat, ha hosszú ideig szeretnénk élvezni a szépségüket. Fontos a szőnyeg rendszeres porszívózása, hogy elkerüljük azt, hogy a por és kosz beleragadjon.

Ha szőnyegalátétet használunk, akkor egyszerűsítjük a dolgunkat, ugyanis a terasz vagy erkély felületét is megvédjük attól, hogy a szőnyegről aláhulló kosz bepiszkítsa a burkolatot.

Ha valami kiömlött a szőnyegre, gyorsan itassuk fel, töröljük meg egy nedves ruhával.  A legtöbb kültéri szőnyeget mosógépben is moshatjuk 30°C-on, vagy akár egy slaggal is le tudjuk tisztítani, de mielőtt ezt tennénk, mindig ellenőrizzük le a szőnyeg hátoldalán található kezelési útmutatót.

Ha az idő téliesre fordul, akkor érdemes a kültéri szőnyeget kitisztítva fagymentes helyen tárolni. A tárolás történjen feltekerve és mindig fektetve.

HASZNÁLHATOM A KÜLTÉRI SZŐNYEGET A LAKÁSBAN IS?

Természetesen, a kültéri szőnyegek beltéren is jól funkcionálnak, különösen nagy forgalomnak kitett helyeken vagy ott ahol kisállatok, gyerekek vannak, mert strapabíróak és könnyen tisztíthatóak. De ideális választás nyaralókba, vagy olyan helyeken, ahol nedvesség van. pl. mosókonyha, szuterén.